vineri, 11 iulie 2014

12 ani de sclavie



Filmul "12 ani de sclavie" este inspirat dintr-o poveste adevărată a unui bărbat negru care luptă pentru supravieţuire precum şi libertate, într-o perioadă în care culoarea pielii stabileşte nivelul si valoarea umană. Înainte de izbucnirea celebrului Război Civil din Statele Unite, Solomon Northup (interpretat de Chiwetel Ejiofor), este un negru care pune preţ pe libertate, care este răpit şi apoi vândut ca si sclav. Trecând prin momente de o cruzime umana insuportabilă, dar şi prin clipe de blândeţe, pentru Solomon rămân in vizor viaţa şi demnitatea sa.

 În cei 12 ani ai sai de sclavie, definitorie pentru viata sa va fi doar întâlnirea cu un aboliţionist canadian, interpretat de celebrul Brad Pitt. Publicat la scurt timp după romanul lui Harriet Beecher Stowe , Coliba unchiului Tom (1852), cartea Northup s-a vândut in 30.000 de exemplare și a fost considerata un bestseller. A suferit mai multe ediții în secolul al 19-lea. Faptele din Northrup s-au susținut narativ si fictiv în detaliu, ca zona unde Northup a fost robit aproape de plantația Simon Legree pe Red River, în cazul în care o mare parte a narațiunii Stowe are loc. Ele sunt, de asemenea, similare ca structură de argumentele împotriva sclaviei. De exemplu, Coliba unchiului Tom se concentrează pe modul în care sistemul juridic împiedică chiar proprietarii cum trateaza sclavii și cum se elibereaza proprietarii de control. Astfel de teme apar narativ in Northup .

Asemănările ridică întrebări importante de cat de mult a narațiunii a fost modelat de Coliba unchiului Tom și alte literatura antisclavagist. Harriet Beecher Stowe folosit povestea Northup, ca parte a ei non-ficțiune cheie la Coliba unchiului Tom . Northup primul- cont persoană de cei doisprezece ani de robie s-au dovedit o poveste dramatică în dezbaterea politică națională pe sclavie, care a avut loc în anii care au dus la Războiul Civil. Acesta a atras oficiale de aprobare de la ziare importante de Nord, organizații anti-sclavie și grupuri evanghelice.




 


5 comentarii:

  1. Un film despre una dintre cele mai cumplite drame a umanitatii : sclavia. Aflat deja pe lista producţiilor cu cel mai mare potenţial la Oscarurile 2014, " 12 ani de sclavie " este prilejul perfect de a nu uita, de a medita, de a lupta ca aceasta sa nu mai existe sub nici o forma, "mascata " sau nu. Tanarul regizor cu nume celebru, Steve McQueen a riscat mult si a avut mare curaj sa propuna o asemenea tema dupa "Django Unchained" (2012) a lui Tarantino. Dar " Coliba unchiului Tom " este nemuritoare si varianta Solomon Northup este inca un personaj care va ramane celebru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest film dupa parerea mea are doar doua atuuri si anume: poveste reala si actingul foarte bun facut de Chiwetel Ejiofor, cat despre fenomenul tratat in film cel al sclaviei a fost parca mai bine expus in filmul Django Unchained dar asta este parerea mea ! filmul te lasa cu un gust amar vazand de ce era capabila omenirea in timpuri stravechi !

    RăspundețiȘtergere
  3. O ecuatie simpla (sclavii + negrii + bumbac = premii) de la inceput sa vrut acest lucru, nu ma pasioneaza subiectul dar sa zic ca a fost ok. Merita vazut macar o data -7/10

    RăspundețiȘtergere
  4. O drama frumoasa si mai ales ca este real case dar adevarate sunt multe cazuri din trecut mai ales cu sclavia negrilor si filmul asta este doar un exemplu, este peste medie dar departe de vre-un top, se compara situatia de atunci cu cea actuala.. cand patronii nostri (imbogatiti peste noapte, din furtisaguri fel de fel) si care ne sfideaza fluturand averea) fura vietile angajatilor ( nu se dau liberele cuvenite, 4 ore cartea de munca, numai 10 bonuri de masa, ramaneri peste program.. chiar hartuiri sexuale , uite ca si la noi e la fel !

    RăspundețiȘtergere
  5. Un film foarte bun care, după părerea mea, și-a meritat Oscarul pentru cea mai bună peliculă. Chiwetel Ejiofor și Michael Fassbender (căruia i-aș fi acordat Oscarul pentru actor în rol secundar) și-au interpretat perfect rolurile, decorurile și costumațiile au reușit să creeze atmosfera potrivită perioadei în care are loc acțiunea. Emoționant pentru mine și, probabil, mai emoționant pentru locuitorii de peste ocean, fie ei de rasă albă sau neagră.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare