miercuri, 25 iunie 2014

Snowpiercer (2013)




Filmul este realizat într-un viitor în care, după un experiment eșuat pentru a opri încălzirea globală, o epocă de gheață a ucis aproape toată viața de pe planetă. Singurii supraviețuitori sunt locuitorii din "Snowpiercer", un tren masiv care calatoreste in jurul planetei și este propulsat de un motor in perpetuă mișcare. De-a lungul timpului un sistem de clasă evoluează pe tren, cu elitele care locuiesc in "fata" trenului și săracii care locuiesc in "spatele" trenului. Obositi si nesatisfacuti de condițiile in care traiau, o revoluție are loc in care locuitorii din "spate" încearcă să preia controlul trenului.

 
Server 1
Server 2
Server 3

6 comentarii:

  1. Un nou concept asupra unui viitor negru,adesea abordat de genul de ficțiune.Un film puțin excentric care combină umorul cu sumbru și permite actorilor să expună o varietate de personaje capabile de orice pentru a supraviețui.Societatea prezentată de Joon-ho Bong pare destul de decadentă,împărțită pe clase sociale,trăiesc aceeași stare de claustrofobie, supuși unui destin comun,lipsa de libertate.Adevărul este că trenul fascinează,o idee îndrăzneață ce face ca thriller-ul să transmită diverse stări de spirit impuse și prin desfășurarea acțiunii,motiv pentru care renunți la întrebări incomode de genul:cum a reușit să circule timp de 17 ani pe o vreme atât de vitregită și dacă omenirea merită salvată? Sub aparența fanteziei, se desprinde clar dorința de a exprima nedreptățile societății în care trăim.

    RăspundețiȘtergere
  2. A fost o surpriza placuta, acele putine momente in care se vede natura - conceptul de apocalipsa e destul de bine redat, devine intersant si plin de suspans inca din primele momente, nu e deloc plictisitor iar actinul a fost unul bun. Totusi aspecte negative exista: nu e in totalitate realistic, iti starneste anumite curiozitati la care nu le poti gasi explicatii ( nu vreau sa dau detalii ca ar putea fi spoilere), nu s-a explicat mai in detalii cum, de ce si in ce circumstante s-a produs apocalipsa - actiunea filmlui incepand la 18 ani de la producerea ei. Per total a fost un film bun iar mesajul lui e unul consistent.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un film foarte interesant și uimitor. O poveste alegorică despre frig și disperare, cu o cantitate considerabilă de ramificații politice și morale, cum ar fi pericolele încălzirii globale, stratificare socială forțată, fărădelegea, cult al personalității și desconsiderare pentru viața umană demnă. Mi-a plăcut cum a reușit să creeze o poveste despre un sistem de clasă care evoluează la bordul Snowpiercer, un tren care circulă în întreaga lume prin intermediul unui motor în perpetuă mișcare. Filmul este un amestec fin de acțiune, dramă și SF, și foarte bine exprimate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi s-a parut un film chiar bun, pe care chiar as putea sa-l revad candva.
    Desi la inceput pare un pic neverosimil, -de ce tocmai un tren sa fie salvarea, si nu vreun colos ca in "2012"-, pe parcurs apar si explicatii, iar finalul chiar m-a surprins (placut).
    Mi-au mai placut si regia si scenografia, cu momente care m-au dus cu gandul la "Brazil" si "Twelve Monkeys" - oare chiar din intamplare unul din personajele principale se numeste Gilliam?
    Actiunea, fara momente de respiro, e bine sustinuta de cateva staruri de prima marime; parca Tilda Swinton si John Hurt ies in evidenta, dar sa-l remarcam si pe compatriotul nostru Vlad Ivanov, chiar daca nu e un rol la nivelul lui "4,3,2"...
    Per total, un film de vazut.Nota mea, 9.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este evident că filmul împrumuta mult din estetica benzilor desenate, de la romanul grafic revendicându-şi în mare parte structura şi imageria; în planul conţinutului, cele câteva elemente absurde din poveste, un soi de farse pe care regizorul le lasă în film, decuplează un pic spectatorul. Scenele de luptă sunt interesant coregrafiate, ţinând cont de spaţiul îngust în care se desfăşoară confruntările.
    Dacă personajul central, jucat de Chris Evans (cu barbă, oarecum de nerecunoscut faţă de „scosul din cutie” Captain America) are multe faţete, pe care i le vom descoperi pe parcurs - frământări, dileme, antiteze lăuntrice, oscilaţii şi indecizii - lucrurile stau altfel cu cel mai consecvent antagonist al revoltaţilor: personajul jucat de românul Vlad Ivanov. Acesta este rău de la un capăt la celălalt, invincibil. Acest Cerber, unul dintre apărătorii elitei din Snowpiercer, tren ce pare o luntre în continuă mişcare spre Hades, transportând suflete chinuite, merita din scenariu un portret mai complex şi măcar câteva replici.
    Vlad Ivanov completează, însă, cu fizionomia sa, găurile din scenariu. Chipul său oarecum bonom e, în film, masca ce ascunde bruta. Fineţea ipocrită (îşi aranjează sacoul şifonat de mitralieră), consecvenţa cu care îţi urmăreşte victimele, şi chipul transfigurat dinspre final (coafura răvăşită completează portretul) fac din Franco Elder un personaj ce intră în galeria răilor memorabili. Iar Ivanov îşi completează palmaresul de eroi negativi, după 4,3,2 şi In the Fog.
    Snowpiercer are o distribuţie internaţională impresionantă: Chris Evans, Jamie Bell, John Hurt, Tilda Swinton, Ed Harris, Ewen Bremner şi Octavia Spencer, alături de figuri familiare ale cinematografului coreean: Song Kang-ho şi Ko Ah-sung, ambii colaboratori ai lui Bong pentru The Host. În film există un aparat de traducere simultană, astfel încât Chris Evans şi Song Kang-ho, acesta din urmă vorbind în limba coreeană, pot comunica. Tilda Swinton, aproape de nerecunoscut în spatele machiajului, face un personaj perfect adaptat universului distopic creionat de film.

    RăspundețiȘtergere
  6. o prostie de film...timp pierdut aiurea!!!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare