marți, 20 ianuarie 2015

The Curious Case of Benjamin Button (2008) - Strania poveste a lui Benjamin Button



"M-am nascut in conditii neobisnuite." Aşa începe "Strania poveste a lui Benjamin Button", o adaptare după nuvela lui F. Scott Fitzgerald, din anii 1920, despre un om care s-a născut pe la 80 de ani şi care în loc să îmbătrânească, întinereşte: Un om ca oricare altul, care nu poate ţine timpul în loc. Începând la New Orleans, la sfârşitul primului război mondial, în 1918, şi până în pragul secolului 21, parcurgând un drum neobişnuit, ca orice viaţă de om, filmul relatează povestea unui om ieşit din comun, a oamenilor şi locurilor pe care le descoperă de-a lungul acestui parcurs, a iubirilor şi despărţirilor pe care le trăieşte, a bucuriilor vieţii şi tristeţii morţii, şi a lucrurilor ce dăinuie dincolo de timp.

 Paramount Pictures şi Warner Bros. Pictures prezintă o producţie Kennedy/Marshall, un film de David Fincher, "Strania poveste a lui Benjamin Button", cu Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Julia Ormond, Jason Flemyng, Elias Koteas şi Tilda Swinton. Filmul este regizat de David Fincher. Scenariul este semnat de Eric Roth, după o poveste de Eric Roth şi Robin Swicord, bazată pe nuvela lui F. Scott Fitzgerald. Poducătorii sunt Kathleen Kennedy, Frank Marshall şi Ceán Chaffin. Echipa realizatorilor din spatele camerei de filmat este condusă de directorul de imagine Claudio Miranda, scenograful Donald Graham Burt, monteurii Kirk Baxter şi Angus Wall şi designerul de costume, Jacqueline West. Muzica este semnată de Alexandre Desplat.

 Premii: Nominalizat la Premiile BAFTA 2009, categoria 'Cel mai bun film' şi 'Cea mai bună coloană sonoră'.


5 comentarii:

  1. Strania poveste a lui Benjamin Button, cu Brad Pitt si Cate Blanchett in rolurile principale, aduce un subiect extrem de nou in cinematografie, si prin asta extrem de atractiv si ofertant. Scenariul este adaptat dupa nuvela lui F. Scott Fitzgerald, din anii 1920, si spune poveste unui om care se naste cu toate caracteristicile unei persoane in varsta de 80 de ani: nu este mai mare decat un bebelus, dar are cataracta, pielea ca a "fostului barbat decedat" al uneia dintre batranicile din film, osatura macinata de osteoporoza, tensiunea arteriala marita etc. Acest bebelus batran este abandonat la usa unui azil si adoptat de catre una dintre ingrijitoare, Queenie (Taraji P. Henson a obtinut nominalizarea la Oscar pentru interpretarea acestui personaj).

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe de alta parte, filmul te emotioneaza pana la lacrimi - sau, ma rog, le emotioneaza intr-atat pe domnisoare... Plangi ca protagonistii nu-si pot trai dragostea pana la capat - si aici e prima similitudine cu Titanicul, (impedimentele sunt de ordin fizic: cei doi se intalnesc la mijlocul vietii - dar ea inainteaza in varsta pe cand el se intoarce la stadiul de bebelus), plangi cand se emite cate o judecata ce se vrea adanca, percutanta, ca de exemplu: "nimic nu e vesnic", mai versi cate o lacrima si cand iti dai seama ca nimic nu va mai fi la fel dupa (ceea ce intelegi ca va fi) ultima noapte de dragoste pe care o petrec impreuna... Oh.


    Din fericire, cu toate ca versi de atatea ori cate o lacrima, filmul nu e siropos. Cum a fost Titanicul, de exemplu. Care are, asemenea Straniei povesti... o naratoare in varsta, ce rememoreaza povestea propriei vieti, pe patul de moarte. O vedem pe Blanchett machiata intr-atat de bine, incat chiar ii dam 80 de ani (sper ca Greg Cannom sa castige Oscarul pentru machiaj). O alta similitudine cu Titanicul ar fi numarul mare de nominalizari pentru premiile Oscar: 13 fata de 14 cate a avut Titanicul.


    Revenind la calitatile si defectele filmului, mai e de spus ca vizual filmul este o incantare: multe cadre au o plastica deosebita, scena din parc - cu Blanchett in rochie rosie, dansand sub clarul lunii - fiind una care sigur va ramane in memoria cinefila colectiva. Fincher este desavarsit cat priveste tehnica. Insa nu a reusit sa aduca niciun clenci povestii, prin care sa te faca sa urmaresti cu sufletul la gura filmul. Vezi mai jos parerea primilor spectatori ai filmului, intr-un material realizat la cinema Hollywood Multiplex.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un film exceptional.O poveste magnifica despre viata, iubire, credinta si suferinta. O istorisire extraordinara despre determinare si sacrificiu.Primul si totodata singurul cuvant la care ma pot gandi atunci cand incerc sa gasesc adjective pentru a caracteriza indeajuns de bine atmosfera filmului este "magic", astfel nu pot spune decat ca atmosfera creata pe tot parcursul peliculei este una magica, iesita din comun...desavarsita. Adoptand un ton obiectiv, dar pastrand idea de mai sus, trebuie sa spun ca cinematografia este sublima, jocul actorilor fara cusur, scenariul de inalta clasa, si coloana sonora un deliciu pentru spectator; dar regia...ei bine regia este monumentala, (indraznesc sa spun) cum nu de multe ori mi-a fost dat sa intalnesc pana in prezent. Pot spune ca desi pana acum la auzul numelui David Fincher, gandul imi zbura la capodopere cum ar fi Se7en sau Fight Club, de azi inainte primul film la care ma voi gandi va fi cu siguranta acesta, The Curious Case Of Benjamin Button.O productie de exceptie, o incantare cinematografica pentru oricare cinefil. Un film care nu atat "te pune pe ganduri" cat te...provoaca sa gandesti. Recomand cu caldura.Vizionare placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Superb... Un film facut de dragul creatiei,al imaginatiei,al fanteziei;nu un film facut de niste "contabili" care gandeasc ce sa bage in film k sa aduca cat mai multe incasari... Inradevar e un film,care te pune pe ganduri,unde faci atatea antiteze intre viata-moarte;tinerete-batranete, te gandesti la semnificatiile vietii si cum ti-ai trai viatza daca la varsta de 20 de ani ai stii tot atatea cat un om la varsta de 80.Genial filmul,si cu siguranta de pus la colectie !

    RăspundețiȘtergere
  5. http://filmeonlinetv.ucoz.com/

    RăspundețiȘtergere

Postări populare